februarie 2, 2009

duminica am vazut finala de la australian open. federer vs. nadal. disputele in sine, dintre cei doi jucatori nu mai prezinta pentru mine un mare  interes din punct de vedere sportiv. desi e vorba de tenis suprem. pe mine ma intereseaza mai mult planul celalalt – emotia. expresiile fetelor jucatorilor in momentul in care  intra pe teren. atitudinea lor cand arbitrul arunca moneda pentru a stabili cine va servi primul. ridicarea trofeelor la finalul meciului. 

stiam ca meciul se va juca in 5 seturi. n-aveam niciun dubiu ca roger este mai este mai bun decat nadal. seturile 6-3,6-3 castigate in fata lui nadal, fata de 7-5,7-6 obtinute de adversarul lui dovedesc asta. stiam in aceeasi masura ca roger va pierde. asta se vede din clipa in care cei doi intra pe teren. gandurile lui roger spun: sunt pregatit, am lucrat mult pe rever, dar tu ai sa ma bati. gandurile lui nadal spun: doamne ce bine ar fi daca as lua titlul asta. set final 6-2. pe banca alba roger sta linistit si se uita in jos. in jurul lui e forfota mare. mintea lui anticipase tot meciul.  mintea lui n-a putut aniticipa emotia. nici intesitatea ei. roger e totusi om.  la inmanarea trofeului rod laver face un rezumat al celor mai importante victorii ale lui roger.  in mintea acestuia din urma se deruleaza alert toate victoriile din teren si toata victoriile din antrenamentele lui, din spatele terenului. pus sa rosteasca doua cuvinte in fata microfonului se doveste inapt pentru ca mintea si inima lui tineau deja un discurs intern…da eu sunt acest campion… eu am castigat atunci…acolo… am acasa inclusiv trofeul asta pe care tu-l vei primi anul asta nadal…si plange.

in acest timp, nadal e siderat si  isi da seama pentru a zecea oara ca in fata lui e un mare campion.  pentru un moment am simtit ca daca ar fi stiut ca decernarea trofeelor i-ar fi cauzat lui roger o emotie atat de puternica nadal l-ar fi lasat sa castige. el are doar 22 de ani are mai mult timp. de asta spune fastacit si din toata inima: „imi pare rau pt ce ti am facut…” . genial. spectatorii rad. roger rade. si apoi revine. primeste trofeul si in mintea lui…doamne am reusit! „ne vedem la anul” bravo nadal.

aproape la fiecare meci, comentatorii vorbesc despre mirka, managera lui roger. pe mine nu ma intereseaza insa aspectul asta. ma intereseaza calitatea ei de logodnica. ma intereseaza aceasta mirka, care a adus linistea si implinirea in viata lui roger. poate el a fost intotdeauna calm. amprenta ei se vede. ochii ei fermi care intersecteaza privirea lui federer exact in momentul in care pe fata lui se citeste o umbra disperare. si pumnul ei strans intotdeauna in dreptul gurii, intotdeuna cel stang, nu transmite decat un singur mesaj: roger poti. si atunci roger crede, roger poate.

de asta e roger cel mai bun. pentru ca primeste victoria si esecul cu aceeasi modestie. pentru ca plange si o arena intreaga de spectatori aplauda in picioare sensibilitatea si emotia lui. pentru ca intra pe teren cu capul sus si saluta publicul si apoi privirea coboara in pamant, constientizand ca orice meci este inainte de toate un meci cu el insusi, dincolo de adversari, dincolo de nadal… pentru ca-si ridica trofeul demn cu capul sus si apoi  coboara privirea spre pamant, constientizand ca orice victorie, indiferent de natura ei, este inainte de toate un meci castigat cu el insusi, dincolo de adversari, dincolo de nadal. si  atunci roger crede, roger poate.

………………………..

luni, insa, la intrarea spre metrou, un om cu geaca portocalie, lasand deoparte multimea teleghidata, se opreste si mangaie un pui de catel. negru. cateva clipe mai tarziu, acelasi om face slalom printre oameni si reuseste sa urce in ultimul moment sa urce in  metrou. in acest timp eu abia-mi compostam cartela…

ps:  despre meciul de tenis intr-o  versiune mai buna, cristian tudor popescu  http://www.prosport.ro/alte-sporturi/tenis/raftenis-3848601

Reclame

One Response to “”

  1. camilex Says:

    Cel mai bun comment, ever, postat, anca! Aproape am simtit emotia jocului desi nu sunt fan tenis. pup

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s